Zdravljenje menopavze in nega

Zdravljenje menopavze in nega 600 429 Prava ženska spet si
category_main_img2

Zdravljenje menopavze in nega

Menopavza je tisti čas v vašem življenju, ko zaradi hormonskih sprememb menstruacijske krvavitve prenehajo. Je naraven in normalen proces, ki se pojavi pri vseh osebah, rojenih z maternico in jajčniki. Običajno se zgodi v poznih 40. ali zgodnjih 50. letih. Vendar se lahko menopavza pojavi tudi prej: začne se, ko jajčniki nehajo proizvajati estrogen in upočasnijo proizvajanje drugih ženskih spolnih hormonov, kot je progesteron. Brez teh hormonov menstruacijske krvavitve prenehajo in niste več zmožni zanositi.

Če ste stari med 45 in 55 let ter menstruacije niste imeli že eno leto, niste noseči ali resno bolni, morda doživljate menopavzo.

Spremembe življenjskega sloga in alternative

Kljub njihovi priljubljenosti obstajajo le šibki znanstveni dokazi o alternativnih zdravljenjih. Najpogosteje uporabljene alternativne metode zdravljenja so uživanje sojinih izoflavonov, fitoestrogenov (kumestrol, grozdnata svetlika), akupunktura ali kakršna koli zeliščna ali prehranska dopolnila, vendar ne moremo reči, da zagotovo pomagajo pri lajšanju simptomov menopavze. Po drugi strani preventivni ukrepi, kot so izogibanje kofeinu, alkoholu in kajenju, redna telesna vadba in uravnotežena prehrana, lahko pomagajo telesu, da ohrani več energije in zdravja, ko je obremenjeno zaradi menopavze.

Novo življenjsko obdobje

Menopavza naj vas ne opredeljuje, to je zgolj hormonska sprememba, ki naznanja novo poglavje v vašem življenju, podobno kot puberteta.

Preberite več člankov

tudi o drugih temah

Simptomi menopavze

Klikni za branje člankov

Je hormonsko zdravljenje pravo zame?

Klikni za branje člankov

test_img

Imam enega ali več tovrstnih simptomov?

ali sem v menopavzi.

Ste se že posvetovali s svojim ginekologom?

DaNe