Kaj je menopavza?

V vsakdanjem življenju ponavadi precenimo pomen menopavze. To je naravni proces, imenovan tudi klimakterij, ko se ženski menstruacijski ciklus ustavi. To pomeni, da jajčniki prenehajo proizvajati jajčne celice.

Na splošno o menopavzi

V našem vsakodnevnem življenju pogosto preveč poudarjamo pomen menopavze. To obdobje, imenovano tudi klimakterij, je naravni proces, ko se pri ženski končajo menstruacijski cikli. Jajčniki takrat prenehajo proizvajati jajčne celice.

Spremembe se začnejo postopoma, običajno okoli 45. leta starosti, najpogosteje pa se simptomi pojavijo okoli 50. ali 51. leta starosti. Posamezni navali vročine, občasna potrtost, vaginalna suhost in menstrualne spremembe, kot so neredne ali izostale menstruacijske krvavitve, so lahko simptomi menopavze. Razlog zanje so hormonske spremembe. Ko se pri ženski menstruacija nepretrgoma najmanj 12 mesecev ne pojavi, lahko zagotovo trdimo, da je nastopila menopavza.

Kdaj nastopi menopavza? Težko napovemo točen trenutek, ker je precej odvisen od vsake posameznice, vendar pa nekje med 45. in 55. letom starosti ženska preide v fazo, v kateri se proizvajanje jajčnih celic zmanjša. To je pestro obdobje, v katerem se raven hormonov začne spreminjati, menstruacijski cikel pa ni več zanesljiv in reden. Te hormonske spremembe pomembno vplivajo na celotno telo.

Preprosto rečeno, menopavza pomeni konec plodnega obdobja v življenju ženske. Je to bolezen? Ne. Je neobičajna? Nikakor ne. Je to čas, ko se življenje ustavi? Nikakor.

Kaj povzroči menopavzo?

Pri 40. letu se jajčniki začnejo starati. To pomeni, da se jajčne celice za morebitno oploditev ne sproščajo več vsak mesec in možnost zanositve je manjša. Plodno fazo štejemo za končano le v primeru, da se spontana menstruacija ne pojavi vsaj eno leto. Dokler so jajčeca v jajčniku na voljo, še vedno obstaja možnost zanositve, zato prekinitev jemanja kontracepcije ni priporočljiva niti v primeru nerednih ciklov.

Kaj se dogaja v mojem telesu?

“To so hormoni!” Kako pogosto ženska sliši ta stavek v svojem življenju? Med puberteto, menstruacijo, nosečnostjo in ne nazadnje med menopavzo. Kaj ženski hormoni pravzaprav počnejo? Kako učinkujejo na telo in kakšno vlogo imajo v določenem življenjskem obdobju?

Hormone, ki določajo cikel, plodnost in menopavzo, imenujemo spolni hormoni. Obstajajo trije tipi spolnih hormonov: ženski estrogeni in progesteron ter moški androgeni. Androgene v določenih količinah proizvajajo tudi ženske, tako kot moški proizvajajo tudi estrogene.

Ženski cikel

Ženski cikel nadzorujejo spolni hormoni z namenom ustvarjanja idealnih razmer za nosečnost od prve menstruacije do menopavze. V ta proces je vključenih kar nekaj organov, še posebej jajčniki in maternica, ki proizvajajo spolne hormone ter možgani, ki jih uravnavajo. V prvi polovici vsakega menstruacijskega cikla jajčeca dozorijo in jajčniki sprostijo hormon estrogen. Ta vpliva na sluznico maternice tako, da jo pripravi za ovulacijo in vsaditev oplojenega jajčeca.

Najpozneje v dveh tednih jajčece dozori in v možganih se aktivirajo procesi, ki sprožijo ovulacijo. Za pot do maternice jajčece potrebuje približno šest dni. Takrat se v večjih količinah začne sproščati drug ženski hormon, progesteron. Jajčece se nato lahko oplodi ali odmre. Če ni oplojeno, se rumeno telesce skrči in proizvede manj hormona, kar povzroči luščenje sluznice maternice. Pride do mesečne menstruacijske krvavitve in začne se naslednji menstruacijski cikel.

Konec vseh ciklov

Jajčniki se začnejo starati približno pri starosti 40 let. Vsaka ženska preide v fazo (običajno v starosti 45–55 let), ko se tvorba jajčnih celic ustavi, raven ženskih hormonov se spremeni in menstruacijski cikel ni več zanesljiv ter reden. Čas nastopa menopavze se določi za nazaj. Ko ženska eno leto nima več menstruacije velja, da je bila tista menstruacija res zadnja.

Simptomi menopavze

Klikni za branje člankov

Je hormonsko zdravljenje pravo zame?

Klikni za branje člankov

Shajati in živeti z menopavzo

Klikni za branje člankov

test_img

Imam enega ali več tovrstnih simptomov?

ali sem v menopavzi.

Ste se že posvetovali s svojim ginekologom?

DaNe