Simptomi menopavze

Simptomi menopavze 600 429 Prava ženska spet si
category_main_img1

Simptomi menopavze

Menopavzo spremlja upad ravni ženskih hormonov v telesu, ki povzroči bolj ali manj znane simptome tako duševne kot fizične narave. Nabor simptomov se razlikuje od ženske do ženske, zato je pomembno najti pravo individualno zdravljenje za vsako žensko, ki se znajde v menopavzi. V ta namen moramo najprej ugotoviti, katere simptome posameznica doživlja, njihovo pogostnost in resnost.

Simptomi se od ženske do ženske razlikujejo, zato je pomembno poiskati pravo zdravljenje prilagojeno posamezni ženski. Zato je potrebno ugotoviti s katerimi simptomi se srečujete in kako hudi so.

Možni simptomi so lahko:

  • neredne ali močnejše menstruacijske krvavitve,
  • navali vročine,
  • palpitacije (motnje srčnega ritma),
  • težave s spanjem,
  • nihanja razpoloženja,
  • spremembe libida (želje po spolnih odnosih),
  • suha in/ali pekoča nožnica,
  • bolečine v sklepih.

Navali vročine včasih sledijo opozorilnim znakom, kot so vrtoglavica, palpitacije in tiščanje v prsih. Pojavi se povečano tveganje za pridobivanje telesne teže, osteoporozo in srčno-žilne bolezni. Tri od štirih žensk občutijo utrujenost, melanholičnost, izgubo samozavesti, morda agresijo, tesnobnost ali razdražljivost. Prihaja lahko tudi do motenj v koncentraciji in težav s spominom, izgube libida.

Za nekatere je lažje

Vseh žensk ti simptomi ne prizadenejo enako. Nekatere ženske lahko precej trpijo zaradi navalov vročine, medtem ko drugih težav ne občutijo, drugim pa gre dobro čez dan, a se ponoči potijo in imajo težave s spanjem. Vsaka ženska je edinstvena. Raven stresa in življenjska situacija se vedno razlikujeta, tako da težav ne moremo posploševati. Pri nekaterih ženskah menopavza nastopi šele po 65. letu starosti. So pa tudi ženske, ki ne trpijo oz. nimajo tako izraženih simptomov menopavze in ne potrebujejo nikakršnega zdravljenja.

Na srečo obstajajo določena zdravljenja, ki vam lahko pomagajo pri obvladovanju simptomov, vendar morate najprej same ugotoviti, katero zdravljenje vam pomaga. Vaš ginekolog vam bo z veseljem pomagal.

Menopavza in puberteta

Ženske dandanes rojevajo pozneje, kar je tudi eden od razlogov za njihove poznejše težave. Še nedolgo tega so bile matere še precej mlade, ko so se njihovi otroci spopadali s težko, s hormoni pogojeno fazo življenja – puberteto. Danes ni več neobičajno, da mamina menopavza in otrokova puberteta sovpadata, kar prinaša težave in vodi v stresno obdobje za oba – ukvarjanje s pubertetnikom je lahko včasih že samo po sebi velik zalogaj, ne da bi se morali ob tem spopadati še s simptomi menopavze!

Kljub nelagodnim simptomom, ki smo jih omenili, nova faza v življenju prinaša tudi pozitivne spremembe: ni več PMS-a (predmenstrualnega sindroma), bolečih krvavitev, nepredvidenih in neprijetnih epizod, tudi za kontracepcijo vam ni treba več skrbeti. Pričakovana življenjska doba je precej daljša kot kadar koli prej, tako da lahko ženske uživajo še desetletja po tem, ko se spopadejo s to spremembo. Najpomembneje je, da se s tem življenjskim obdobjem sprijaznite s čim manj stresa in poskrbite za duševno stabilnost. Tako vam ne bo nič stalo na poti do sproščenega novega življenja.

Poiščite pomoč

Za odločitev, katera metoda zdravljenja bo učinkovita pri posamezni ženski z določenim zdravstvenim stanjem, je treba opraviti določene preiskave. Ko se tovrstne težave pojavijo, se posvetujte s svojim ginekologom, ki vam bo svetoval, kako lahko uspešno ublažite simptome menopavze.

Preberite več člankov

tudi o drugih temah

Je hormonsko zdravljenje pravo zame?

Klikni za branje člankov

Shajati in živeti z menopavzo

Klikni za branje člankov

test_img

Imam enega ali več tovrstnih simptomov?

to know if you are in menopause.

Ste se že posvetovali s svojim ginekologom?

DaNe