Kako diagnosticiramo menopavzo?

Kako diagnosticiramo menopavzo? 600 429 Prava ženska spet si
category_main_img1

Kako diagnosticiramo menopavzo?

Ženski se okoli 45. leta starosti dogaja veliko zanimivih in pomembnih reči: to je čas, ko je večina na vrhuncu svoje poslovne kariere, v mnogih družinah so otroci v puberteti ali pa odhajajo od doma. V tem obdobju prihaja tudi do pomembnih hormonskih sprememb, ki vodijo v menopavzo. To običajno lahko na osnovi tipičnih znakov.

Ključnega pomena je, da obiščete ginekologa, vendar preden se posvetujete, preberite članke, če želite razumeti več o menopavzi. Ko zberete potrebne informacije, se z ginekologom pogovorite o možnosti nadomeščanja hormonov, prilagojenih vam.

Upad hormonov

Postopoma upadajoča aktivnost jajčnikov se začne z dejstvom, da se ovulacija ne pojavlja več redno. To povzroča hitre hormonalne spremembe in se odraža v nečem, kar ženske občutijo kot hormonski in čustveni vrtiljak.

Pogosti simptomi

Simptom, ki naznanja spremembe pri marsikateri ženski, je motnja menstruacijske krvavitve, ki se pojavi zaradi motenega cikla. Ženske najprej izkusijo t. i. prekinitveno krvavitev, ki je lahko tako huda, da prestraši marsikatero žensko, še posebej če je imela prej le blage krvavitve.

Drugi pogosti simptom menopavze je pojav navalov vročine. Običajno je to nenaden napad vročine in potenja. Težave prizadenejo približno dve tretjini žensk, vendar je stopnja izraženosti različna od ženske do ženske.

Hormonske spremembe, še posebej pomanjkanje estrogena, lahko povzročijo nadaljnje simptome, kot so občutljivost prsi z različno stopnjo izraženosti bolečine in nelagodja, povečana telesna teža, izguba kostne mase, bolečine v sklepih, srčno-žilne motnje, suha koža, vaginalna suhost, vnetje mehurja, možnost pojava demence in še marsikaj. Fizični znaki se še bolj odražajo ob nihanjih razpoloženja, ki jih povzroči hormonsko neravnovesje. Meja med občutkom depresije zaradi menopavze in resnično depresijo je lahko zelo tanka.

Preberite več člankov

tudi o drugih temah

Je hormonsko zdravljenje pravo zame?

Klikni za branje člankov

Shajati in živeti z menopavzo

Klikni za branje člankov

test_img

Imam enega ali več tovrstnih simptomov?

ali sem v menopavzi.

Ste se že posvetovali s svojim ginekologom?

DaNe