Je hormonsko zdravljenje pravo zame?

Je hormonsko zdravljenje pravo zame? 600 428 Prava ženska spet si
category_main_img3

Je hormonsko zdravljenje pravo zame?

Hormonsko zdravljenje vam lahko pomaga zmanjšati težave, ki se lahko pojavijo v menopavzi in, ki vas ovirajo pri vsakodnevnih dejavnostih. Najpogostejši simptomi so navali vročine in potenja, nihanje razpoloženja, depresivne epizode, povečanje telesne teže in pojav debelosti v predelu trebuha, suha nožnica in motnje spanja. Obstajajo tudi drugi simptomi, katerih razlogi so nekoliko drugačni, vendar lahko ženskam v tej fazi vseeno otežujejo življenje.

Tako kot pri vsakem zdravljenju, tudi tukaj obstajajo številni dejavniki, ki jih je treba upoštevati, preden začnete z jemanjem HZ. Te dejavnike vam lahko najbolje predstavi vaš ginekolog.

Prednosti HZ

Hormonsko zdravljenje učinkovito zmanjša pogostost in resnost simptomov, kot so navali vročine, nihanja razpoloženja in motnje spanja. Izboljša vaginalno zdravje in preprečuje vaginalno suhost, kar vodi v boljše spolno življenje. HZ prav tako zmanjšuje izgubo kostne mase in hrustanca, lajša bolečine v mišicah in sklepih, znižuje tveganje za srčno-žilne težave ter raka na debelem črevesu in danki. Za zdrave ženske do 60. leta starosti je celotno tveganje zaradi HZ nizko, zdravljenje pa lahko učinkovito izboljša kakovost življenja med menopavzo in po njej.

Medicinska vprašanja

HZ je varen način lajšanja simptomov menopavze za večino žensk med 50. in 59. letom starosti. Najpomembnejše vprašanje je, kateri tip HZ je varen in kateri način jemanja je najbolje izbrati. Obstajata dva tipa HZ – samostojno zdravljenje z estrogenom in kombinirano HZ, pri katerem ženska jemlje tako estrogen kot progestagen. Oba sta naravna hormona v ženskem telesu (progestagen je sintetična različica naravnega ženskega hormona progesterona). Pri ženskah z ohranjeno maternico je priporočljivo, da se estrogenu doda progestagen, ki ščiti maternično sluznico pred prekomerno zadebelitvijo in posledično prepreči razvoj pred rakastih/rakastih sprememb maternice.

Izbira HZ za zdravljenje simptomov menopavze je v vsakem primeru individualna odločitev, ki je povezana s kakovostjo življenja, prioritetami na področju zdravja in osebnimi dejavniki tveganja kot so starost, čas od nastopa menopavze, tveganje za trombozo, kap, ishemično bolezen srca in rak dojke. Razmislek o hormonskem zdravljenju za lajšanje simptomov menopavze ali preprečevanje osteoporoze mora biti del celotne strategije, ki vključuje priporočila glede življenjskega sloga, vključno s prehrano, vadbo, prenehanjem kajenja in uživanjem varnih količin alkohola za ohranjanje zdravja ter kakovosti življenja pri ženskah v obdobju perimenopavze in postmenopavze.

Kdo naj ne uporablja HZ?

Ženske, ki so v preteklosti imele raka na dojki, koronarno bolezen srca, vensko trombembolijo, kap ali aktivno bolezen jeter, ter tiste z visokim tveganjem za nastanek omenjenih težav naj ne uporabljajo HZ.

HZ ni priporočljivo za preprečevanje srčno-žilnih bolezni in demence. Dolgotrajna uporaba (dlje kot pet let) je povezana s povečanim tveganjem za nastanek raka na jajčnikih in raka na dojki.

Preberite več člankov

tudi o drugih temah

Simptomi menopavze

Klikni za branje člankov

Shajati in živeti z menopavzo

Klikni za branje člankov

test_img

Imam enega ali več tovrstnih simptomov?

ali sem v menopavzi.

Ste se že posvetovali s svojim ginekologom?

DaNe