Prednosti transdermalne uporabe (skozi kožo)

Prednosti transdermalne uporabe (skozi kožo) 971 694 Prava ženska spet si
category_main_img3

Prednosti transdermalne uporabe (skozi kožo)

Obstaja več oblik hormonskega zdravljenja simptomov menopavze. Težave zaradi simptomov menopavze pogosto otežijo življenje ženskam, pri katerih se pojavijo. Različni načini uporabe zdravil imajo vsak svoje prednosti in slabosti, saj hormone lahko jemljete peroralno v obliki tablet, lokalno v obliki vaginalnega gela in tudi transdermalno (skozi kožo).

Kaj je transdermalno HZ?

Transdermalno pomeni, da zdravilo nanesete na kožo, od koder se skozi kožo absorbira neposredno v podkožno mikrocirkulacijo, torej v preplet drobnih žil pod kožo. Transdermalno HZ lahko uporabljate v obliki kožnih obližev, gelov ali pršil.

Prednosti

Uporaba bioaktivnih hormonov preko kože je podobna naravnemu načinu absorpcije hormonov v telo. Transdermalna uporaba zagotavlja najnižje možno odmerjanje estrogena v najkrajšem času, s tem pa omogoči telesu, da se prilagodi. Transdermalna uporaba prav tako zaobide jetra in ne obremenjuje prebavil, kot to lahko povzročijo peroralno zaužita zdravila (v obliki tablet).

Študije so pokazale, da transdermalna aplikacija le malo vpliva ali pa sploh ne vpliva na faktorje strjevanja krvi, lipoproteine, globulin, ki veže spolne hormone, jetrne encime ali C-reaktivni protein. Do povečanja števila trombemboličnih dogodkov ne pride ali pa je teh malo, kar pomeni izjemno nizko tveganje za trombozo ali možgansko kap pri uporabi transdermalnega HZ. To je zelo pomemben dejavnik, še posebej v primeru prekomerne telesne teže, ki je eden glavnih razlogov za tovrstne zdravstvene težave. Transdermalni način uporabe HZ je prijazen tudi do krvnega tlaka.

V primerjavi z estrogenom v obliki tablet, so pri transdermalnem HZ potrebni bistveno nižji odmerki hormonov za lajšanje enega najbolj znanih simptomov v obdobju perimenopavze – navalov vročine.

Posvetujte se s svojim ginekologom

Način vašega individualnega zdravljenja simptomov menopavze naj določi vaš ginekolog po podrobnem pregledu, preiskavah, testiranjih in jasni določitvi ciljev zdravljenja. Če težave zaradi pomanjkanja hormonov prizadenejo tudi vas, vam priporočamo, da se o možnostih zdravljenja najprej posvetujete s svojim ginekologom.

Preberite več člankov

tudi o drugih temah

Simptomi menopavze

Klikni za branje člankov

Shajati & živeti z menopavzo

Click to read articles about

test_img

Imam enega ali več tovrstnih simptomov?

ali sem v menopavzi.

Ste se že posvetovali s svojim ginekologom?

DaNe