Hormonsko zdravljenje (HZ)

Hormonsko zdravljenje (HZ) 800 572 Prava ženska spet si
category_main_img3

Hormonsko zdravljenje (HZ)

Vaše telo med perimenopavzo in menopavzo preneha proizvajati določene hormone, zato lahko nadomeščanje teh hormonov v obliki zdravil pomaga pri lajšanju simptomov in izkaže tudi druge koristi za zdravje. Hormonsko zdravljenje deluje tako, da nadomesti hormone, ki jih vaše telo preneha proizvajati v obdobju perimenopavze in menopavze. Med zdravljenjem lahko bodisi jemljete samo estrogen bodisi kombinacijo estrogena in progestagenov, t. i. kombinirano zdravljenje.

Hormonsko zdravljenje (kratica HZ) lahko pomaga pri zmanjšanju navalov vročine, vaginalni suhosti, težavah s spanjem, vnetjih sečil in nenadni potrebi po uriniranju, bolečinah pri artritisu ter zniževanju tveganja za razvoj raka na debelem črevesu in sladkorno bolezen. V obdobju petih let je tveganje pri HZ za zdrave ženske zelo nizko. O zdravljenju, ki bi za vas bilo najboljše in načinu uporabe se posvetujte s svojim ginekologom.

Za lajšanje zmernih oz. resnih vazomotoričnih simptomov je priporočeno kratkotrajno (do pet let) hormonsko zdravljenje. Izjema so ženske s predhodnim rakom dojk, koronarno srčno bolezenijo, kapjo ali katero koli drugo obliko trombemboličnih dogodkov, ženske z aktivno boleznijo jeter ali ženske z visokim tveganjem za razvoj omenjenih težav. Ženskam z ohranjeno maternico strokovnjaki priporočajo kombinirano zdravljenje, kar pomeni, da ob estrogenu sočasno jemljejo tudi enega od možnih progestagenov.

Preberite več člankov

tudi o drugih temah

Simptomi menopavze

Click to read articles about

Klikni za branje člankov

Klikni za branje člankov

test_img

Imam enega ali več tovrstnih simptomov?

ali sem v menopavzi.

Ste se že posvetovali s svojim ginekologom?

DaNe