Tipi HZ in uporaba

Tipi HZ in uporaba 827 591 Prava ženska spet si
category_main_img3

Tipi HZ in uporaba

Tipi zdravljenja vključujejo jemanje tako estrogena kot progestagenov (kombinirano HZ), samostojno jemanje estrogena (estrogensko HZ) ali progestagena ter jemanje SERM (angl. kratica za selektivne modulatorje estrogenskih receptorjev. V vsakem primeru ginekolog priporoči zdravljenje glede na zdravstveno stanje in potrebe posamezne ženske. Večina žensk se odloči za kombinirano HZ, ker lahko jemanje samostojnega estrogena pri tistih z ohranjeno maternico poveča tveganje za razvoj raka na maternični sluznici. Sočasno jemanje progestagena z estrogenom deluje zaščitno in pozitivno vpliva na mehanizme, s katerimi se telo odzove na estrogen, ter zmanjša to tveganje. Samostojno estrogensko HZ je običajno priporočljivo za ženske, ki so jim odstranili maternico in pri katerih nima negativnih vplivov.

Način uporabe je prav tako pomemben. Obstajata dva glavna načina uporabe HZ. Peroralno in transdermalno, priporočata pa se za nekoliko različne simptome in stanja. Transdermalno zdravljenje (v obliki gelov, obližev ali pršila) je običajno prva izbira pri zdravljenju z estrogenom. Pomembno je opozoriti, da je tveganje za možgansko kap in vensko trombembolijo nižje pri transdermalnem estrogenu kot pri peroralnem. Peroralni estrogen poviša vrednosti CRP (C-reaktivnega proteina) in trigliceridov, ki povečujejo tveganje za srčno-žilne bolezni. Poviša se tudi raven globulina, ki veže spolne hormone (angl. kratica SHBG), in testosterona, kar lahko vodi v izgubo libida, česar pri transdermalnem estrogenu običajno ni. Na voljo so hormonske tablete, ki jih je treba jemati peroralno, tako kot druge tablete. Ta način uporabe ima ugodne učinke, če ima ženska v krvi previsoko raven moških hormonov (androgenov) in zato trpi zaradi močnejše rasti dlak. Uporablja se lahko tudi pri zniževanju telesne teže in težavah z metabolizmom.

Transdermalno zdravljenje s hormoni je na voljo v obliki pršila, gela ali obližev. Te metode pomenijo nižje tveganje za trombozo celo pri ženskah s prekomerno telesno težo; lahko znižajo tveganje za možgansko kap, visok krvni pritisk. Lokalne vaginalne oblike so najučinkovitejše pri vaginalni suhosti in bolečinah med spolnim odnosom.

Ključne so individualne potrebe

Vsaka ženska se lahko sama odloči ali bo izbrala hormonsko zdravljenje. V kolikor se za njega odloči, ji bo zdravnik svetoval ustrezno terapijo, tako da bo zagotovljena čim višja učinkovitost in čim nižje tveganje. Hormonsko zdravljenje menopavze ima boljšo učinkovitost v primerjavi z drugimi načini zdravljenja, njegovim pozitivnim učinkom pa pritrjuje tudi Mednarodno združenje za menopavzo.

Zdravljenje temelji na jemanju hormonov, ki jih je telo prenehalo proizvajati zaradi nastopa menopavze, in lajša vrsto simptomov menopavze, vključno z navali vročine, vaginalno suhostjo in osteoporozo. Izsledki nekaterih študij kažejo, da prispeva tudi k srčno-žilnemu zdravju žensk.

Niti dve telesi nista enaki, kar pomeni, da univerzalnega zdravljenja ni. Tako kot pri drugih načinih zdravljenja, tudi HZ ne smete jemati brez jasnih indikacij (prisotnosti simptomov). Če razmišljate o HZ, se najprej posvetujte s svojim ginekologom. Če imate simptome menopavze, potem ni vprašanje, ali je HZ prava izbira za vas, temveč je vprašanje, katera oblika tega zdravljenja je za vas primerna. Sproščeno življenje brez stresa je lahko tudi med menopavzo, le posvetujte se s svojim ginekologom.

Preberite več člankov

tudi o drugih temah

Simptomi menopavze

Klikni za branje člankov

Shajati in živeti z menopavzo

Klikni za branje člankov

test_img

Imam enega ali več tovrstnih simptomov?

ali sem v menopavzi.

Ste se že posvetovali s svojim ginekologom?

DaNe